Update 21-01-2019

Deze post is bijgewerkt naar aanleiding van contact met Lender & Spender met hun perspectief over onderstaande blog post. Allereerst vind ik het belangrijk dat er een contactmoment heeft plaatsgevonden, perspectieven en meningen zijn belangrijk, en wanneer e.e.a. niet naar behoren is overgedragen dient er wat te worden verduidelijkt. Doe dit vooral ook bij andere blogposts, de comment gedeeltes zijn beschikbaar onder de posts en verder is er een contactformulier voor een wat directere vorm van communicatie.

Over de achterliggende gedacht van onderstaande blogpost:
Dit is een persoonlijke vergelijking om voor mijzelf te bepalen welke van de platformen in mijn investeringsportfolio blijven. Omdat mijn inziens beide behoren tot risico investeringen, en verder omdat dit blog gaat over het bijhouden van mijn reis met of zonder vallen en opstaan.

Risico investeringen dienen met een beperkt gedeelte van het vermogen te worden gedaan, en alleen wanneer dit gedeelte gemist kan worden. Ik heb het in het voorbeeld over 10% van mijn vermogen, en daar wil ik het ook onder houden. Dat is ten tijden van het schrijven niet meer het geval en vandaar dat ik een keuze wil maken tussen, wederom in mijn ogen, gelijke platformen.
Hoog risico investeren is in veel gevallen een hogere kans op hoger rendement. Daarbij ook een hoger risico dat de investering verloren gaat. Je investeringen zijn net zo veilig als de levensduur van het platform of de leningnemer, en wanneer het platform een probleem heeft dan is het poef voor een groot deel of het geheel van je investering. Daarom moet je hier ook niet met al je geld in gaan zitten. Aanvaard de risico’s, bekijk en stuur deze op tijd bij om ook dit risico te verminderen. P2P Lenen blijft een groot risico, veel groter dan sparen of zelfs beleggen. Als je dat risico niet wilt aanvaren of met een te groot gedeelte van je vermogen hier in stopt, dan heb je boter op je hoofd.

Beiden zijn een P2P platform, maar het risico van de onderliggende leningen zijn wezenlijk anders. Mintos heeft een groter aanbod uit verschillende landen die bijvoorbeeld standaard andere rente en tarieven hanteren. En dus vaker een risico dat er woekerrentes worden gehanteerd. Dat hoeft niet te betekenen dat je er daadwerkelijk in investeert. Mintos heeft de mogelijkheid dat je met een of meerdere auto invest instellingen, de strategie beïnvloed waar je in investeert. Daarbij kan je bijvoorbeeld heel hoog risico voor de lener (de rente die de lener betaald, de APR bij Mintos), lener-platformen, eerder betalingsgedrag van de leennemer, of het leenplatform, of soorten leningen waar je niet in wilt investeren uitsluiten. Voor je persoonlijke sentiment of risico verminderd. Zo investeer ik bijvoorbeeld niet in alle landen, niet bij lage score van lener platformen en houd ik de investeringen qua effectieve rentes voor de leningnemer niet al te hoog. Dat hoort bij het investeren bij het Mintos platform, onderzoeken en voor jezelf de keuze maken. Reflectie en bijsturen. Net als de termijnen. Ik zorg dat ik redelijk snel uit kan stappen, en de leningen verspreid zijn over meerdere aanbieders. Doe je dat niet dan heb je een hoger risico te investeren in leningen met woekerrentes, wanbetalers, leners die in problemen komen en ga zo maar verder. Hoger risico, is een hoger risico op het verlies van de investering, en problemen bij de leningnemer. Nogmaals dit kan je beïnvloeden. En volgens mij moet je dat ook doen.

Bij Lender & Spender wordt dit allemaal voor je gedaan, dat geeft een prettig gevoel. Dat is ook een van de redenen dat ik ooit begonnen ben bij Lender & Spender. En waar ik nog een klein gedeelte heb staan door redenen verder op geschreven, die daar nog wel even staan. Dat houd eventueel de deur open.

De % rendementen die genoemd zijn vanuit de beide platformen zijn jaarlijkse rendement, waar in beide situaties de kosten, defaults enzoverder reeds in het rendement verwerkt is. Top, elke keer het bijgewerkte jaarrendement in de interfaces van beide platformen.

In het onderstaande stuk heb ik het rendement berekend op het moment van schrijven. Omdat ik op dat moment een vergelijking wil maken tussen beide op basis van netto rendement in euro’s. Vandaar dat ik de berekeningen heb gemaakt op basis van het nu, of in ieder geval het nu van de berekening. De eerdere vergelijking met het jaarrendement loopt daarbij spaak, en heb ik in de betreffende stukken in onderstaande blog post weggehaald.

Voor mij geldt Rendement = winst – kosten, op het moment van effectuering. Want dan heb ik er wat aan. Natuurlijk is het rekenen met verwachte rendement percentages waar eea is in verwerkt, een onderdeel van lange termijn investeringen. Nu is voor mij deze twee niet een heel lange termijn investering of horizon. Daar heb ik andere investeringen voor. Maar nogmaals deze blogpost is bedoeld om de twee, in mijn ogen, soortgelijke platformen op dat moment te vergelijken en daarbij een keuze te maken.

Ik heb over de opname kosten van Lender & Spender geschreven dat dit in elke situatie zo is. Dat klopt niet, de 1% opname kosten over het op te nemen bedrag gaat over de handmatige opname. Deze kosten zijn er niet in de maandelijkse opname. Het duurt echter dan wel een tijdje alvorens je investering vrijkomt, met de service kosten daarbij.

Verder heb ik geprobeerd hier en daar wat spellingsfoutjes te verwijderen. Hoe die er toch elke keer insluipen…..

+++++

Mintos en Lender&Spender zijn beiden P2P lending platformen, de een vanuit Nederland en de ander een internationaal platform met roots in Letland. De een met een iet wat vertrouwde basis aangezien je Nederlander bent (is dat trouwens eigenlijk wel zo?). Beiden hebben een wat hoger risico gehalte dan sparen, maar hebben dan ook een groter rendement. En ja dat sparen is al een tijd zonder al te veel rendement. Een goed alternatief dus.

In vergelijking tussen de twee, liggen bij Mintos de opbrengsten aanzienlijk hoger. Voor mij geldt bij Mintos 10,58% tegen 4,2% (* beide % rendement op jaarbasis) bij Lender & Spender. Lender&Spender zal imo ook niet snel veel meer gaan opleveren, aangezien de rentepercentages in Nederland enigszins gereguleerd worden, en bij dit platform een kosten aspect wordt meegenomen die het rendement ook drukt. Beide platformen zijn, in mijn ogen, soortgelijke vormen van investeringen (namelijk P2P lending), met eigen vormen van diversificeren, waardoor op dit moment een van de twee overbodig is. Maar welke dan? Aangezien ik momenteel al zelf twijfel om Lender & Spender op te zeggen en deze investering bij Mintos onder te brengen, ga ik voor beiden de vergelijking aan met voor en tegens. Ik zal proberen om mijn twijfel vooraf niet al te veel mee te laten wegen.

Met de banken die wederom weer eens hun spaarrente percentage rond het nulpunt brengen, is het tijd om een deel van je geld iets meer te laten opbrengen. Ik ben met beide rond dezelfde periode begonnen, en momenteel gaat mijn risico investering over de 10% van mijn kapitaal, dus het is eens tijd voor een thermometer-moment en een keuze maken welke van de twee gaat blijven bestaan als investering.

Wat is dat P2P Lending?

De quote vanaf Wikipedia: Peer-to-peer lenen is een wijze waarop leners en uitleners een geldtransactie kunnen uitvoeren zonder tussenkomst van traditionele financiële instanties, zoals banken. Zowel leners als uitleners zijn individuele particulieren. Het internet heeft peer-to-peer lenen mogelijk gemaakt door het samenbrengen van leners en uitleners. Een typisch leencontract behelst meerdere uitleners en één lener (many-to-one), zodat een eventueel risico op niet-terugbetalen wordt verkleind.

In de praktijk zijn het niet alleen particuliere leningen, er zitten ook bedrijfsmatige leningen tussen. Maar dit maakt niet heel veel uit.

Het voornaamste risico is dat kredietnemers hun lening niet meer kunnen terugbetalen. Maar de meeste platformen bieden hier kwalificatie van kredietwaardigheid van de lener. Bijvoorbeeld uitgaven, inkomsten, leeftijd, bestedingsruimte en eerdere leningen (en betalingsgedrag) worden meegenomen. Als er toch een lening niet wordt afgelost bieden veel van deze platformen een terugbetaal/terugkoop optie.

Lender en Spender

Lender & Spender is een aanbieder van consumentenleningen met als een missie om de markt voor consumentenleningen eenvoudiger, transparanter, eerlijker en efficiënter te maken. De leningen worden rechtstreeks gefinancierd door particulieren en bedrijven zonder tussenkomst van een bank. In theorie zou hier een nette rendement te maken zijn, door de bank er tussen uit te halen. Er wordt getoetst zodat leningen alleen worden verstrekt aan mensen die in het plaatje passen hun leningen daadwerkelijk kunnen betalen. Dit lijkt over het algemeen goed te gaan, er is tot nu toe 1 lening in default wat een mogelijk afschrijving van 0,78 cent betekend. Daarnaast zijn er 13 die een betalingsachterstand hebben van 1 tot 3 maanden.

LS.png

Voor

  • Automatisch maandelijks storten via incasso machtiging.
  • Automatisch maandelijks herinvesteren.
  • Identiteitscontrole voor de investeerder.
  • Mogelijkheid van het direct opnemen van het uitstaande bedrag. Op uitzondering van het gedeelte van je investering dat in achterstand is en ontvangen bonussen kun je niet direct opnemen. Daarnaast kun je nog te ontvangen rentebetalingen en tussentijdse vervroegde aflossingen ook niet direct opnemen, deze worden zoals gebruikelijk aan het eind van de maand uitbetaald.
  • Herinvestering van ontvangen rente.

Tegen

  • Servicekosten, of te wel negatieve rendement. 1% lijkt niet veel voor bijvoorbeeld verwerken van de investeringen en achter de betalingen aangaan, maar als je maandelijks investeert loopt dat aardig op. Als je niet maandelijks investeert, dan heb je nog steeds de 1% service kosten. De servicekosten (1% op jaarbasis, en dus 0,083% op maandbasis) worden berekend over de uitstaande investering, en geincasseerd per maand.
  • Opnamekosten. Naast service kosten, incasseert deze partij 1% wanneer je je investering handmatig terug wil storten. Wanneer je je investering direct terug wil hebben, ben je 1% over het op te nemen bedrag kwijt.
  • Momenteel is je beschikbare bedrag voor direct opnemen gelijk of meer dan het minimum bedrag van € 50,00. Ben je onder de 50,- gekomen, duurt het nog wel even voor je uit wordt betaald.
  • Geen mogelijkheid je investeringen te beïnvloeden, bijvoorbeeld soort leningen of percentages.
  • De investeringstoets, tsja of die nu zo veel toe voegt.

Huidig Rendement – Opbrengst – Kosten

Netto rendement op tijd van schrijven: Ingelegd/Uitstaand 819,-. Tot op heden opgebracht 10,85 aan rente. Afgeschreven wegens default 0,78. Achterstallige betalingen, 4,96.

819,- Euro ingelegd. Opbrengst 10,85. Servicekosten 2,15. Wanneer ik alles ten gelden wil maken, zijn de opnamekosten 8,- (nu kan je niet alles in een keer opnemen). Dat brengt de totale kosten op 10,15. Mijn winst gedurende de afgelopen maanden is 0,70. Dat is verdorie minder dan bij de spaar.

Het enige voordeel is het snelle uitbetalen/overmaken, maar dat mag ook wel tegen die service en bij handmatig opnemen de opnamekosten.

Mintos

Mintos is een P2P lending platform aangeboden vanuit Letland. Met een platform bedoel ik eigenlijk meer een soort marktplaats waar investeerders en aanbieders van leningen samenkomen. De aanbieders en leners komen uit een groot gedeelte van Europa, Afrika, Rusland en Azië. Handel in euro’s of andere valuta’s (ik zelf houd het bij Euro’s). Een rentepercentage van 10 tot 15 procent is in een groot gedeelte van de landen buiten Nederland niet ongewoon. Dat is een groot voordeel van dit platform.
Mintos zelf is in deze meer de facilitator van het platform (hoe wel Mintos in de nabije toekomst zich meer bezig gaat houden met bankzaken). Op dit platform kan je investeren in leningen in de meest brede zin van het woord, van kortlopende kredieten tot hypotheken: als investeerder kun je deze leningen financieren. Er bestaat ook een secundaire markt, waar investeerders onderling hun leningen kunnen verhandelen. Dit is meestal wel een lening waar de originele investeerder vanaf wilt. Je kan investeren in leningen met een Buyback garantie. Dit betekend, dat indien de lening na 60 dagen niet of te laat afgelost, dan koopt de aanbieder de lening van je terug. Inclusief de verloren rente tot het moment van buyback (rente en late fee)

Vanaf 10 euro financier je een deel van een lening via Mintos.

Voor

  • Grotere dekking buiten Nederland
  • Ideal storting mogelijkheid voor direct beschikbare investering. Tegen kosten van het betalingsbedrijf. Zie ook de tegen.
  • Buyback garantie. Wanbetaler? Dan betaalt de lenende instantie de lening, inclusief laat betaal rente boven op de ingeschreven rente.
  • Herinvestering middels Auto invest instellingen voor het optimaal investeren volgens eigen regels.  Bijvoorbeeld valuta, rente, Buyback garantie, rating van de verlener enzoverder. Met de mogelijkheid deze te pauzeren.
  • Mogelijkheid voor het direct opnemen van het uitstaande bedrag.
  • Identiteit controle voor het uitbetalen, is deze echter een keer uitgevoerd wordt het niet meer bij elke opname gedaan.
  • Opname zonder kosten, binnen een a twee werkdagen op je tegenrekening.
  • Geen directe kosten, geen servicekosten. Indirect is afhankelijk van bijvoorbeeld bij de betalingspartners bij stortingen of het valuta waar je in investeert (valuta omrekening).

min

Tegen

  • Ideal via Trustly is na de trial periode (verlengt tot eind januari) 1% van het over te maken bedrag. Normale bank overboeking is gratis, maar duurt een tot twee werkdagen voor deze is verwerkt. Niet een heel groot probleem.
  • (Nog) geen directe incasso of gepland overboeking zonder handmatige tussenkomst (bijvoorbeeld buitenlands overboeken toestaan). Er gaat gewerkt worden aan een soort bank constructie met IBANs. Eens kijken of dit ook gaat werken.

Niet echt een voor of tegen, het enige is dat mijn huisbank een beveiliging heeft voor het overboeken naar het buitenland. Maar met een tot twee werkdagen geduld staat het met een normale overboeking er. Dat staat aan of uit, maar niet instelbaar per rekening. Dat is een extra stap in het proces. Dat kan vervelend zijn, maar ook voordeel qua beveiliging.

Huidig Rendement – Opbrengst – Kosten

Inleg hetzelfde als bij Lender & Spender, of in ieder geval in de buurt. Huidig rendement 33,90 euro rente inkomsten. Best wel een net rendement. Dit wordt opnieuw geïnvesteerd. Heb eerder ook de uitbetaling uitgeprobeerd. Je moet wel goed kunnen vergelijken. Hierbij zijn geen handmatige opname kosten, servicekosten en binnen een paar werkdagen op de bankrekening. Het rendement is ook het rendement voor de investeerder.

Rendement

Conclusie

Aangezien het voor mij twee soortgelijke platformen zijn, met allebei het doel voor mijzelf te werken, is het duidelijk dat een van de twee moet verdwijnen. Welke? Nou, het is redelijk snel zichtbaar bij het inloggen in het Mintos portaal naast het Lender & Spender portaal, dat met een soortgelijke investering het rendement bij Mintos aanzienlijk hoger is. Verder heeft Mintos momenteel geen kosten. De aanpak van wanbetalers met een buyback garantie werkt momenteel efficiënter dan bij Lender & Spender. Of eea in de toekomst ook zo is, dat is te bezien met hogere risico’s. Nogmaals, niet een erg lange investeringshorizon. De tegens bij Mintos zijn onvoldoende om daar iets mee te gaan doen dan in het achterhoofd houden. Met andere woorden, ik ga Lender & Spender automatisch investeren stop zetten, en het huidige bedrag van investering, deels opnieuw inzetten bij Mintos. Deels zeg je? Ja, deels.. of eigenlijk in meerdere fasen. Ik hanteer voor risico investeringen rond de 10% van mijn vermogen. Daar ga ik ruim over heen als ik Lender & Spender 1-op-1 over zet naar Mintos.

Waarom nu dan wel een 10% grens? Nou door een of andere reden heb ik voorheen Lender & Spender niet als risico investering gezien. Maar daar reken ik het wel onder, net als ik dat voor Mintos (en trouwens Crypto doe). Geen ramp, maar de investering die van Lender & Spender komt, gaat dus naar verschillende delen van andere investeringen. Ik heb een deel (1/3) in de bufferrekening gezet, een deel (1/3) in de beleggingen en een deel (1/3) bij Mintos geboekt.

Zelf Proberen?

Zelf Mintos proberen en hogere rendement ontvangen op je investeringen. Gebruik de volgende affiliate link om Mintos te proberen: deze (https://c.trackmytarget.com/xj3ko8). Dan verdienen we er beiden wat aan. Details staan op de pagina.

Zelf proberen of Lender & Spender beter bij je past. Aangezien ik nog een actief account heb, kan ik hier ook de affiliate link bij plaatsen. Nou vooruit: https://www.lenderspender.nl/r/n1acwmr. Laat dan vooral weten wat je er van vindt!